България въведе европейски изисквания за забрана на някои от нагреваемите тютюневи

...
България въведе европейски изисквания за забрана на някои от нагреваемите тютюневи
Коментари Харесай

Ароматизираните тютюневи стикове остават само още два месеца на пазара

България вкара европейски условия за забрана на някои от нагреваемите тютюневи стикове, които са с присъщи вкусово-ароматни качества. Спирането на ароматизираните тютюневи стикове, които се употребяват с устройства за нагряване на тютюн, е решение вследствие на призната през 2022 година Делегирана инструкция на Европейската комисия и ще бъде годно в целия Европейски съюз. Голямата част от нагреваемите стикове не са ароматизирани, тъй че възбраната ще засегне дребен сегмент от тях.
Прочетете още
Целта съгласно законопроекта е „ понижаване привлекателността на нагреваемите тютюневи произведения и повишение информираността на потребителите по отношение на равнището на риска, обвързван с използването на тези произведения “. Настоящата възбрана ще обхване някои от типовете бездимни тютюневи стикчета, които се употребяват с устройствата IQOS, GLO и  PULZE. Търговци споделят, че фирмите, които ги оферират, към този момент от месеци не ги зареждат, само че съгласно новата законова наредба те би трябвало да са изцяло изчерпани от комерсиалната мрежа до два месеца от обнародването на закона в Държавен вестник.

Депутатите от Комисията по земеделие и храните дебатираха дали срокът за изчерпването им от пазара да бъде 1 януари 2024 година или 30 юни 2024 година, само че обсъждаха и два плаващи разновидността - един месец или два месеца от обнародването на закона в Държавен вестник. В последна сметка най-вече депутатски гласове отидоха за компромисния вид от два месеца. Очаква се законът да бъде гласуван в пленарна зала и обнародван в Държавен вестник през месец декември, с което ще се даде на търговците опция да продадат наличните нагреваеми стикове със мощни аромати най-късно доникъде на февруари.

Ново: към този момент и продуктите с никотин, само че без тютюн, влизат в закона

Дeпутатите още взеха решение, че „ изделията съдържащи никотин “, въпреки и несъдържащи тютюн, ще бъдат строго контролирани по сходство на тютюневите произведения. Засега няма да се изискват здравни предизвестия за тях, макар че такова предложение беше импортирано, защото сходно условие следва да се нотифицира до Европейската комисия. Предстои Министерството на стопанската система да извърши известието, а вносителят - при приключване на периода за нотификация - да внесе още веднъж своето предложение. Никотиновите артикули би трябвало да носят здравни предизвестия, се споделя изрично в формалните мнения на Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието и храните, както и на Министерство на стопанската система и промишлеността. Те ще бъдат неразрешени за продажба на лица под 18 г. с влизането на закона в действие, с което значително е изпълнена задачата за контролиране на тези нови произведения.

Продуктите, които са с никотин, само че без тютюн, могат да са във всевъзможни форми - на прахуляк, частици, паста, гел или под друга форма или композиция от тях, като най-разпознаваемата форма у нас са никотиновите паучове (пликчета, които са за джука приложимост и се слагат под венците).„ Независимо от формата и наличието им обаче, в случай че те съдържат никотин и тяхната цел е да вкарват никотина в човешкото тяло, когато нямат здравна цел, ще попаднат под ударите на Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения “, обясниха депутати от Комисията по земеделие и храните след второто гласоподаване на закона в сряда.

Промените идват след публичната паника в медиите от ударното нахлуване на никотиновите паучове в страната, които до момента се продават свободно и на възпитаници. В България до този миг нямаше законов правилник за никотинови артикули, чиято цел по принцип е да се употребяват от възрастните за заменяне на цигарите. Но отсега нататък законът постанова рестрикции и за тях, сходни на тези за тютюневите произведения, за да се ограничи достъпа на най-младите и непушачите.

Нов правилник и за рекламата на електронни цигари

Новите разпореждания на закона, които и до момента плануват възбрана за реклама и промотиране, към този момент ще се отнасят и за електронните цигари, вейповете и течностите за тях. Макар че по принцип рекламата е неразрешена в интернет пространството, сходни случаи не липсват, опаковани в зрелищни акции с присъединяване на познати лица от обществените мрежи.

Всички тютюневи и никотинови артикули ще нарастнат от 1 януари 2024 година

Междувременно данъчните закони плануват повишаване на обичайните цигари, нагреваемите тютюневи произведения, както и течностите за електронните цигари и вейповете и никотинови артикули без тютюн, като никотиновите паучове. Предстои второ четене на закона на акцизите в четвъртък – 30 ноември, в Комисията по бюджет и финанси. Въвежда се още нов данък и за никотиновите произведения без тютюн, които се използват без развой на горене, а се нагряват и при нагряването им се отделя аерозол. Акцизната ставка за тези произведения е същата като за нагреваемите тютюневи произведения – 331 лева./кг.

Според анализаторите цигарите ще скочат с към 30 стотинки за кутия, защото акцизът към този момент ще е 194 лева на 1000 къса при равнища от 185 лева досега. Стъпките за покачване на данъка в годините за всички произведения, включени в Закона за акцизите, бяха гласувани още предходната година. За нагреваемите тютюневи произведения те ще са 331 лева за кг през 2024 година, 380 лева за кг от 2025 година и 400 лева за кг през 2026 година От юни идната година всички произведения ще имат и бандерол.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР